Mededeling...
In juli is de praktijk gesloten, voor behandeling weer open in augustus. Via mail, telefoon en Whatsapp kan je mij wel regelmatig bereiken.
Een mooie zomer gewenst!
Met hartelijke groet, Loes.
Slijmbeursontsteking, impingement, SAPS…. Wat nu?
Een slijmbeursontsteking staat bekend als een langdurige vervelende aangelegenheid.
De schouder kan pijnlijk zijn bij bewegen en kracht zetten bovenhands en zelfs bij slapen op de aangedane zijde.
Impingement betekent dat het bot van de bovenarm vastloopt onder het acromion-uitsteeksel van het schouderblad. Daardoor heeft je arm een pijnlijk traject in de beweging bij pakweg 90 graden.
SAPS is het Sub Acromiaal Pijn Syndroom: pijn vlak onder het acromionkopje van het schouderblad. Lastig kwijt te raken, langdurige klachten verhinderen dat je kunt werken bovenhands, ‘snachts niet op de aangedane zijde kunt slapen.
Oefeningen en zwaaien hebben maar matig effect, evenals pijnstillers, cortisoninjecties en ontstekingsremmers.
Deze drie klachten, die nauw met elkaar samenhangen en overlappen, zijn namelijk niet de oorzaak maar het gevolg van een overbelasting van de schouder. Vaak hoor ik dat er een zware klus snel af moest: spieren zijn overbelast en functioneren niet goed meer, waardoor er scheef aan het schoudergewricht getrokken wordt. Pezen en slijmbeurs raken geïrriteerd en verdikt, met inklemming, pijn en ontstekingsreacties tot gevolg.
Dus moet de oorzaak worden aangepakt bij de bron: behandeling van triggerpoints in de overbelaste spieren geeft in slechts 5 minuten al zichtbaar en voelbaar resultaat!
Grijp onder je arm stevig in de achterste okselplooi. Pijn? Bingo! Masseer vriendelijk en beoordeel het resultaat. Minder pijn? Meer bereik? Dit is de eerste stap naar echt herstel.
Blijf niet zitten met spierknopen maar haal ze eruit! Dan functioneert je schouder meteen beter. Om een schouder goed te laten functioneren werken minstens 20 spieren harmonieus samen. Ik geef je handvatten voor zelfbehandeling en herstel.
Beweeg je ogen
In de media verschijnen berichten over mogelijke relaties tussen extreme bijziendheid en veel beeldschermwerk en -spelletjes (tablet, smartphone, tv). Je focust je ogen redelijk onbeweeglijk op een klein vlak, op steeds dezelfde afstand. Je werkt met je ogen, maar statisch: je loopt risico op een soort RSI aan je ogen.
Wat gebeurt er? Het bindweefsel, de fascia, rond je oogbol droogt enigszins uit en verkleeft. Dit voelt gespannen of pijnlijk aan als je in een bepaalde richting kijkt. Je kunt dit verhelpen door "massage" van de oogbol". Je knijpt je ogen een paar keer per dag stevig dicht: dit stimuleert de doorbloeding van het omliggende bindweefsel.
Een oog-oefening om je ogen lenig te houden en in goede conditie te brengen is de volgende:
- Ga zitten of liggen op een fijne plek, waar je even tot rust komt en je kunt concentreren
- Knijp je ogen stevig dicht / open ze wijd (2x)
- Sluit dan je ogen, houd ze gesloten tijdens het vervolg van de oefening
- Kijk met dichte ogen omhoog, je schedeldak in, kijk ook hoog iets naar links en naar rechts
Voel je pijn, spanning? Houd even vast, voel de spanning verminderen en kijk verder in dezelfde richting (de fascia kan weer glijden).
- Zo ga je de hele cirkel af, in een heel rustig tempo: dus vanaf boven via je rechteroor, onderkaak, linkeroor, weer terug naar boven.
Steeds geef je extra aandacht aan een punt met spanning, houd daar even vast, ontspan, en kijk dan weer verder - Dan kijk je (nog altijd met gesloten ogen) langzaam de hele cirkel rond.
- Kijk recht vooruit, rust even uit
- Doe nu pas je ogen weer open.
Deze oefening mag je elke dag doen. Maar overdrijf niet: je mag er geen pijn of spanning aan overhouden. Bouw de intensiteit van de oefening langzaam op: luister naar je lijf!
Scarmanagement
"Littekenbehandeling blijkt vaak van essentieel belang bij de genezing van allerlei blessures".
Tijdens de intake vraag ik vaak of je een operatie hebt ondergaan, of je daarvan littekens hebt.
Na een operatie kan de oppervlakkige huid mooi geheeld zijn. Daaronder echter kunnen de weefsellagen daaronder soms niet goed op elkaar aansluiten: dit geeft storingen in je lichaam in de vorm van verklevingen.
Onderhuidse weefselverklevingen kunnen de doorloop van zenuwbanen verhinderen waardoor je bijvoorbeeld minder kracht of controle hebt in een been. Het wordt ervaren "alsof mijn been er niet bij hoort".
Krachttraining heeft in een vergelijkbare situatie weinig zin. Mobiliseren van het onderliggende weefsel wel.
Mobilisatie van het littekenweefsel kan pijnlijk zijn: dat betekent dat de verkleving loskomt. Bij de mobilisatie gebruik ik verschillende technieken, vaak gecombineerd met kinesiotape: dit ondersteunt het lichaam bij herstel.
Een vrolijke, verbaasde reactie van een 75-jarige cliënt: "Mijn been wil weer rechtuitlopen in plaats van in een bochtje. Hoe hard ik ook oefende, nu gaat het ineens vanzelf!"
Reacties van cliënten
“Ik ben door Loes behandeld aan mijn linkerschouder. Deze zat zodanig vast, dat ik mijn linkerarm niet hoger dan horizontaal kon optillen. Reiken naar iets boven mijn hoofd was bijzonder pijnlijk.
Loes heeft bij haar behandeling gebruik gemaakt van diverse technieken, van tapen tot triggerpointmassage. Ook heeft ze mij een aantal subtiele huiswerk oefeningen meegegeven waarmee ik gericht de bewegingsruimte in mijn schouder kon herstellen. Ik kan nu weer volledig gebruik maken van mijn linkerarm en merk daarnaast ook een verbetering in mijn lichaamshouding.
Als coach/trainer weet ik hoe belangrijk dat is voor een energieke, krachtige uitstraling. Ik kan Quatre-mains (Loes) dan ook van harte aanbevelen aan iedereen die last heeft van fysieke ongemakken.”
Jan
“Wat een heerlijke massage heb ik mogen ervaren door jou, Loes! Het heeft zeker fijn doorgewerkt en ik heb ook n heerlijke vakantie gehad (mede door de relaxte start)! Ik wilde je daar graag nog eens voor bedanken,"
Monique
“Ik wil je nog een keer vertellen dat ik heel blij ben met de behandeling en alle goede tips!
Harte groet,”
Agnes
Dornmethode tegen rugklachten
Vanaf mei 2014 behandel ik rugklachten ook met de Dorn-methode. Het is een eenvoudige en doeltreffende behandelmethode waarmee veel (chronische) klachten opgelost worden.
De Dorn-methode is gebaseerd op correctie van beenlengteverschil. Verschil in beenlengte veroorzaakt scheefstand van het bekken en daardoor zijwaartse krommingen (scoliose) van de wervelkolom. Hierdoor ontstaan pijnklachten in de rug, schouders en nek. Vaak zijn deze pijnklachten hardnekkig.
Beenlengteverschil wordt nu nog vaak opgelost met een hak-verhoging onder de schoen. Hierdoor blijft echter de bekkenscheefstand, wat vroeger of later leidt tot pijnklachten. Met de Dorn-methode maak ik het te lange been “korter”: het lichaam komt weer in balans. Tijdens de behandeling worden benen, bekken en wervelkolom onderzocht en waar nodig gecorrigeerd. Met eenvoudige huiswerkoefeningen houd je jouw benen daarna even lang, en je rugklachten buiten de deur.
Korte achillespezen bestaan niet!
Pijnlijke achillespezen bestaan wel!
De pijn voel je meestal in het midden van de pees, aan het begin van een training. Ondanks oefentherapie blijven de klachten bestaan, of komen weer terug.... totdat de oorzaak wordt aangepakt.
De oorzaak ligt in dit geval vaak bij het sprongbeen (talus) in de enkel: bij het buigen van de enkel (voorkant van de voet omhoog) schuift het sprongbeen naar achter. Daardoor wordt de achillespees opgespannen, zoals bij een cello de snaren over de kam zijn gespannen. Kijk maar op de foto. En dat veroorzaakt nu de pijn.
Door het enkelgewricht, en het bindweefsel daar omheen, te mobiliseren blijft het sprongbeen op zijn plaats, zoals het hoort. Het resultaat is direct voelbaar bij het lopen, fietsen of trainen. De klacht verdwijnt verbazingwekkend snel.
En uw achillespezen? Die zijn nog steeds even lang.